Recensie: Circe

Circe
Madeline Miller
Londen, Bloomsbury Publishing, 2019.
336 pagina’s. €23,99 via Bol.com voor de Nederlandse versie (Engels vanaf 6,40).

Een internationale bestseller over de Griekse godin Circe die, verbannen naar het eiland Aiaiai, de hekserij ontdekt.

De meeste heksen, heidenen en paganisten hebben wel een interesse in mythologie en ik ben daar zeker geen uitzondering op. Maar ik vind het pas echt bijzonder worden als de mythologie wegleest alsof je er zelf bij staat. En Madeline Miller weet dit effect heel goed te creëren.

Circe is een nimf, een godin van magie uit de Griekse mythologie. Ze is de dochter van de zonnegod Helios en de nimf Perse. Circe staat bekend om haar kennis van elixers en kruiden.

Een van de bekenste mythen waar ze in voorkomt, is die van Odysseus. Ze tovert een deel van zijn bemanning om in zwijnen en Odysseus weigert zonder zijn bemanning naar huis te gaan. Hij krijgt Circe zover zijn bemanning terug te toveren, maar blijft nog een jaar bij Circe en verwekt bij haar een zoon, wat hij overigens zelf niet weet.

Madeline beschrijft het verhaal van Circe vanuit de ik-vorm, je beleeft het verhaal dus door Circe’s ogen. Ze wordt geboren in de wereld van de goden, maar ze is een abolute misfit. Haar krachten als godin lijken bijna niet-bestaand en ze is ook al niet bijzonder knap. Ze is eenzaam en raakt gefascineerd door de mensenwereld. Dan ontdekt ze wat haar kracht is: hekserij.

Zeus voelt zich bedreigd en verbant haar naar het eiland Aiaiai. Voor Circe voelt dit aanvankelijk als een bevrijding, weg van alle pesterij en verwaarlozing. Ze stort zich op de hekserij en wordt hier erg bedreven in. Veel mensen komen langs haar eiland en we lezen over Odysseus, Jason en het Gulden Vlies, Medea, Ariadne en de Minotaur, Daedalus en Icarus, Prometheus, Scylla, Hermes en nog vele anderen. En we lezen over de moeilijkheden van het single moederschap.

Maar een vrouw alleen op een eiland dat ze niet mag verlaten, dat trekt ook een bepaald publiek aan, dat het uiteraard niet zo best met Circe voor heeft (op zijn zachts gezegd). Daarnaast houden ook de goden Circe nauwgezet in het oog, want ze vormt een steeds groter wordende bedreiging. Uiteindelijk moet Circe een keihare strijd leveren om alles te behouden wat haar lief is in het leven.

Conclusie

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat je Circe gaat begrijpen. Dat je ziet waarom ze bepaalde keuzes maakt en welke impact dat heeft. Daarnaast is het gewoon ontzettend goed geschreven, je kunt het bijna niet wegleggen. Je móet weten hoe dit verhaal verder gaat. ‘Nou, nog een pagina dan, oké?’ Drie hoofdstukken later denk je: ‘ik ben weer te laat gaan slapen’.

Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , . Bookmark de permalink.