Magie en naamvallen

gebakjes

Door Yoeke Nagel – www.yoekenagel.nl

Yoeke is interheksueel met wortels in de Reclaimingtraditie.

Vroeger wilde ik later bakker worden. Wij aten thuis heel weinig gebak, waar ik me tevergeefs heftig tegen verzette.

Daarom vond ik het als kind geweldig om uitgebreid te spreken met de moeder van de buurvrouw. Die was namelijk banketbakker geweest. Ze kon heerlijk vertellen over alle gebakjes die ze maakte, hoe je de room in de soesjes krijgt en waar je op moet letten als je garneert met flinterdunne chocoladeblaadjes. Soms liet ik haar wel drie keer herhalen wat ze zei, maar dat was misschien ook omdat ze Duits sprak. De woorden ‘Gebäck’ en ‘lecker’ waren geen probleem en van de rest brouwde ik wel wat zodat we goede gesprekken konden hebben.

Dit ging prima tot de dag dat ik mijn eerste les Duits kreeg op de middelbare school. Daar werd mij het bestaan van naamvallen onthuld. Vanaf dat moment durfde ik geen woord Duits meer te spreken met haar of met wie dan ook en ook tijdens proefwerken weigerden mijn hersens. Ik wist dat er iets was wat ik me niet kon herinneren en af en toe rende er uitzinnig fluitend een rijtje door mijn hoofd dat eruit zag als die-der-der-die maar ik had geen idee waar het bij hoorde of waar het woonde. ‘Was bedeutet das’ heette het lesboek dat ik moest doorploegen en het antwoord heb ik nooit gevonden.

De Duitse moeder van de buurvrouw zal er wel vanuit zijn gegaan dat ik het als puber stom vond om met oudere mensen te praten, maar dat was het dus niet, ik durfde niet meer omdat ik mijn gebrek aan kennis nu kende. Ik zou dan maar journalist worden of zo, daar kan dat wel bij.

rozenblaadjes

Ik benijd ze

Zoiets zie ik ook gebeuren met magie. In dezelfde tijd dat ik bakker wilde worden maakte ik de schitterendste tincturen van rozenblaadjes en regenwormen. Mijn zusje, die ik al mijn nieuwe brouwsels met toegeknepen ogen liet uitproberen, hielp me daarbij door me waardevolle tips te geven over het weglaten en toevoegen van ingrediënten. Zo leerde ik in de praktijk en ontwikkelde me razendsnel. Ik weet dat veel mensen het vastberaden bij deze manier van leren hebben gehouden en ik benijd ze er om.
Maar ik kwam leraren tegen die me met eindeloos geduld uit probeerden te leggen wat het verschil is tussen wilde roos en pioenroos. Dat er nog veel meer elementen zijn. Dat Neptunus in acht iets betekent waar je je leven lang mee te maken hebt en dat het uitmaakt of je 78 of 80 kaarten in je doos hebt en dat de kabbala en de Egyptische piramiden werkelijk overal in zitten als je maar weet waar je op moet letten.
In eerste instantie begon ik opgewekt al die kennis te verzamelen en uit te proberen en ik voelde me daar ook werkelijk steeds slimmer in worden. Tot ik me op een dag realiseerde dat ik van geen enkele techniek de naamvallen kende.

Grote bewondering

Vorige week was ik bij een begenadigd soundhealer. Hij gaf me een hand, keek naar een plek boven mijn hoofd en zei: “Aha. Jij weet van heel veel dingen een beetje. Dan zal ik de uitleg van wat ik doe wat beknopt houden. Koffie?”
Dit leek me om verschillende redenen een verstandig man. Hij verwoordde precies hoe het is: ik weet van veel dingen een beetje. En hij weet niet of dat is omdat ik domweg niet in staat ben meer te weten van die dingen, of omdat ik ervoor kies om me niet al te zeer te verdiepen in de zaken. Dus besluit hij om zelf niet al te veel kennis aan mij te verspillen, want ja, bij al die andere onderwerpen neem ik ook genoegen met wat beknopts. Het is dus een praktische man. Bovendien: ik kan alleen maar stille bewondering hebben voor een man die deze essentiële informatie over mij moeiteloos plukt van een plek boven mijn hoofd. En hij biedt me koffie aan. Dit is een goed mens, dat staat wel vast. Daarna, trouwens, gaf hij me een ongelofelijke soundhealing die allerlei dingen oploste waarvan ik niet wist dat ik er last van had gehad en ook nog een paar waarvan ik het wel wist.

Er zitten naamvallen in

Op zo’n moment dus, zit ik te springen om de naamvallen van soundhealing, van weten wat je doet, hoe je dat doet, waarom het werkt, voor wie het werkt, voor wie niet en wat je dan moet doen. Dan wil ik begrijpen wat hij doet. Hoe dan. Het risico dat ik loop is dat ik dan direct met dikke boeken in m’n handen sta om het allemaal te bestuderen en me in te schrijven voor een driejarige opleiding waar ik na vier maanden geen tijd of geld meer voor heb omdat er ook nog brood op de plank moet komen. Zo is het trouwens ook gekomen dat ik van heel veel dingen een klein beetje weet. Omdat ik na een tijdje studeren denk: “Goed, dat snap ik nu nog niet, maar over een tijdje ga ik me hier werkelijk in Verdiepen.” Maar Dat Werkt Niet. De soundhealer vertelde me daarover precies hetzelfde als de sjamaan en de magnetiseur en de kruidengeneeskundige en de astroloog en de tarotiste: “Je kunt de technieken wel leren, maar je moet het al in je hebben om het echt te kunnen. En als dat zo is zou je het zelfs kunnen zonder de technieken. Daar verdiep je je dan later in om te weten waarom het werkt.”
Zo heb ik me dus nutteloos verdiept in een heel aantal technieken, terwijl er eigenlijk maar eentje is die echt bij me past. Nou ja, echt nutteloos was het natuurlijk niet, ik ben blij dat ik een beetje weet van een paar werkwijzen, maar het stemt terecht bescheiden en voorzichtig om te weten dat ik van die dingen net voldoende weet om te begrijpen dat ik er niks van weet. Ik heb, bij wijze van spreken, gehoord dat er naamvallen aan te pas komen. En ik weet dat er heel wat workshops, cursussen en zelfs opleidingen worden aangeboden door lieden die geen flauw benul hebben van het feit dat er in hun favoriete techniek ook naamvallen zitten. Dat kan twee dingen betekenen: ze weten er echt te weinig van, of de Kennis zit zo diep in ze, dat ze er meer van weten dan iemand die de techniek inclusief naamvallen heeft aangeleerd. Ik wil daar niet meer over oordelen, al doe ik dat natuurlijk toch wel graag als we onder elkaar zijn.

Wat betreft dat jeugdtraumaatje: het is allemaal goed afgelopen hoor. Ik ben immers Damestasjeslezer geworden uiteindelijk en de naamvallen die daarbij horen heb ik lekker zelf samengesteld uit al die kleine beetjes die ik wist van andere technieken. En toen ik een keer een Duits vriendje kreeg begrepen we elkaar heel erg goed en er kwam geen naamval aan te pas.

drie damestasjes

Over Yoeke

Yoeke Nagel voelt zich Interheksueel. Haar heidense wortels liggen bij de Reclaiming-traditie. Je kunt haar bereiken via www.yoekenagel.nl
Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Magie en naamvallen

  1. Pingback: Schrijven? Er zijn geen regels en dit zijn ze. - Yoeke Nagel

Reacties zijn gesloten.