De stilte voor Imbolc

De stilte voor Imbolc

Dus je hebt de boom weer opgeruimd. Alle versiering zit weer in de doos. Het is wel even wennen in de woonkamer. Het was zo gezellig met al die lichtjes. En ook als je naar buiten kijkt, zie je steeds minder lichtjes in de straat, tot ook het laatste lichtsnoer is opgeruimd.

Alles lijkt ineens zo kaal. Zo saai. De gezellige decembermaand is voorbij. Het is donker, koud en grijs. Of soms is het wit, want in deze periode wil er nog wel eens een pak sneeuw vallen, waardoor je je in een stil winterwonderland waant.

Het duurt nog wel even tot het volgende feestje en ook het festivalseizoen is nog niet geopend. Er gebeurt zo weinig en het is stil buiten. En het ziet er buiten ook niet bepaald uitnodigend uit. Alle bomen zijn kaal en er groeien geen bloemen. Alhoewel… als je goed kijkt, zou je de eerste sneeuwklokjes moeten kunnen zien. De eerste voorbode van de lente!

Maar die lente is er nu nog niet. Dit moet zeker wel het saaiste seizoen zijn, toch? Het voelt een beetje als een donker gat tot het buitenleven weer gaat beginnen. Bijna alsof we aan het wachten zijn op het nieuwe begin.

En misschien is dat ook wel zo. Misschien moet dat ook wel zo zijn. Misschien heeft dit alles een diepere betekenis. Wat doe je als je aan het wachten bent? Wat doe je voor je aan iets nieuws begint? Je bereidt je voor. En deze stille donkere tijd voor het nieuwe begin kun je daar heel goed voor gebruiken. Niet voor niets is deze tijd gekoppeld aan ploegen, zaaien en reiniging. De aarde wordt geploegd, dat wil zeggen, klaar gemaakt om het zaad te ontvangen. Daarna wordt er gezaaid, opdat wij later in het jaar kunnen oogsten. En door te reinigen, maak je plaats voor iets nieuws. Dat zie je ook terug in de natuur. Alles is kaal en leeg. De natuur bereidt zich voor op de lente die straks komt.

Dus: maak schoon. Ruim op. Gooi spullen weg waar je helemaal niets mee doet (of beter nog, geef ze weg). Loop eens door je huis en kijk waar jij ruimte kunt maken door spullen weg te doen. Welke spullen heb je niet nodig en geven je ook geen energie meer? Liggen er nog onafgemaakte klusjes waar je alleen al moe van wordt als je ze ziet liggen? Werk ze weg. Het geeft ruimte. En doe dit ook mentaal. Welke verplichtingen heb je waar je alleen maar energie mee kwijt raakt? Kijk of je ze kunt beëindigen, anders kunt inrichten of uitbesteden.

En als je dan geploegd en gereinigd hebt, dan is het tijd om te zaaien. Waar krijg jij energie van? Wat zou je in 2019 willen bereiken? Nu je ruimte hebt gecreëerd, waar wil je die dan mee vullen? Probeer het je zo goed mogelijk voor te stellen en schrijf daarna je doel op. Eén of een paar. Niet te veel, het moet haalbaar zijn. En als je het je hebt voorgesteld en hebt opgeschreven, neem dan de eerste stap. Doe de eerstvolgende actie die jou dichter bij je doel brengt. Stel je wilt gaan sporten, dan kun je bijvoorbeeld alvast kijken welke sportscholen er in de buurt zijn. Die eerste actie, dat is je zaadje. Niet je intentie. Je kunt de intentie hebben te gaan zaaien, maar zolang je niet zaait, valt er straks ook niks te oogsten.

Zo zou je die tijd die leeg, grijs en saai lijkt, toch betekenis kunnen geven. Waardoor je 2019 een goede start kunt geven. Ik wens iedereen een betekenisvol 2019.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , . Bookmark de permalink.