Volle maan van de Klif 2017

Thema: Ruim oude emoties op!! Durf jij de sprong te wagen?

Indiaans sjamanisme: Fiere vrouw

4 november is het zover! ) om 16.38 is het volle maan, de eerste van het nieuwe jaar! Samhain, de dag dat de sluiers tussen wat was en wat is dun zijn! Ik kies er voor om in de avond van 3 november het bos in te trekken. De maan is dan wassende, morgenavond is zij reeds afnemend. En morgenavond is de kans op regen erg hoog en zit ik, samen met mijn man, met mijn ouders van 84 en 81 aan de jaarlijkse mosselmaaltijd. Ik vind het heel fijn om deze laatste dag van het jaar met hen te vieren, nu kán het nog. Het zal niet lang meer duren dat zij beiden aan gene zijde verblijven. Dat ligt in ieder geval in de lijn der verwachting.

Ik heb nu net even een kaart getrokken voor het komende jaar. Het is een kaart geworden die ik niet eerder heb getrokken… Bokalen 2.

“Een liefdevolle ontmoeting, een nieuw zachtmoedig contact, een verzoening of een liefdevolle omgang met een bekende. Dat is waar Bokalen Twee voor staat.

De kaart heeft duidelijk te maken met persoonlijke relaties, maar Bokalen Twee kan ook betekenen dat je in je werk, op reis of ergens anders met open armen wordt ontvangen. Bokalen Twee is een kaart die symboliseert dat je welkom bent en graag gezien wordt.

Liefde en relaties
Op het gebied van je persoonlijke relaties is Bokalen Twee een kaart die kan duiden op een prille liefde of een verliefdheid. De kaart kan ook wijzen op een liefdevolle toenadering in een bestaande relatie. Bijvoorbeeld na een ruzie of een conflict.

Werk en carrière
Ten aanzien van je werk laat deze kaart je zien dat je kunt rekenen op een goede samenwerking met collega’s en dat je deel uitmaakt van een prettig werkklimaat. Je kunt rekenen op steun en sympathie van je omgeving.

Bewustzijn
Met betrekking tot je bewustzijn geeft Bokalen Twee aan dat je je veel met liefde en geborgenheid bezighoudt. Je treedt je medemens open tegemoet, waardoor je makkelijker en sneller geraakt wordt in je contacten met anderen. De kaart kan er verder op duiden dat je intens ervaart wat naastenliefde werkelijk betekent.”

Dat is een mooie kaart! Afgelopen week behoorlijk wat knopen door moeten hakken in de werkkring en dat viel mij niet makkelijk en werd mij ook niet makkelijk gemaakt. Wie weet is er in het komende jaar toch weer toenadering mogelijk. Het is moeilijk om mensen te laten gaan die mij zeer dierbaar waren en waar wij allemaal zoveel plezier mee hebben gehad. Maar soms vragen omstandigheden om duidelijke taal en verbroken banden.

Maar ook zie ik fijne zaken met betrekking tot mijn relatie en werk. Een vrijbrief om door te gaan met waarmee ik bezig ben en wat ik wil.

Deze eerste maan is een maan van keuzes maken. Bewust te worden van het pad dat ik loop en daar de juiste afslagen in te nemen of juist niet… me gefocust te houden op het pad. Soms rustiger aan te doen en andere keren juist weer flink door te lopen.

De krachtboom van deze maan is de brem! “Deze struik wordt ook wel bezemkruid genoemd. Hij ruimt op, maakt schoon en brengt helderheid in je hoofd. Brem brengt overzicht in je leven” (Bron: Modron). Daarom wil ik ook de brem in het logo van mijn coachingspraktijk. Als naam heb ik ‘De Schoonmaakster’ gekozen. Dit werk loopt als een rode draad door mijn leven heen.

Vanaf mijn 23ste heb ik gekozen om nooit meer met oud zeer rond te blijven lopen. Ik heb er toen voor gekozen om niet langer slachtoffer te zijn van mijn oud zeer. Tot daar en niet verder! Natuurlijk heeft het jaren gekost om daar echt goed van los te komen en ‘het’ niet meer mijn verhaal te laten zijn. Een kwestie van echt loslaten en verder gaan. En gaandeweg goed te blijven voelen en schoon te maken… geen zeer verzamelen maar verwerken, afscheid van nemen en doorgaan. En bovenal steeds meer van jezelf gaan houden!!

En na mijn carrière in de bedrijfsopleidingen ben ik als jonge moeder in de schoonmaak terecht gekomen. Als mijn werk maar ambulant is, of dat nu straathoekwerk (wat ik graag wilde gaan doen na mijn opleiding tot maatschappelijk werkster) of bedrijfsopleidingen door heel het land of inderdaad de werkster is, van huis naar huis. Als ik maar niet op dezelfde plek hoef te werken. Ik ben graag in beweging.

En als moeder van twee opgroeiende kinderen heb ik in 2007 Greenthingz opgericht – samen met man en kinderen schoonmaken op festivals – en dit is uitgegroeid tot een stichting met veel leuke opdrachten en nog veel leukere mensen als medewerkers. Schoonmaken als act!

Schoonmaken loopt dus als een rode draad door mijn leven en graag wil ik dit doorvoeren in mijn werk als coach. Schoonmaken van lichaam en geest!

Het afgelopen jaar ben ik steeds op zoek geweest naar een concept voor mijn praktijk. Nu is het tijd om een website te maken. En dan mijn netwerk te reanimeren 🙂 Dat is even op de achtergrond geraakt omdat ik Greenthingz eerst wilde reanimeren. Qua werk is dat gelukt… helaas heb ik als stichting twee flinke deuken, qua betaling, opgelopen. Een gat van 3.500,- is geen kattepis voor ons. Maar geld maakt niet gelukkig en gelukkig denken de meeste medewerkers er ook zo over. Maar duidelijk is dat er voortaan enkel gewerkt wordt na betaling vooraf! Al doende leert men.

Daarom de brem als logo voor mijn coachingspraktijk 🙂 De bezem doet direct zo hekserig aan en dat wil ik niet. Maar de bezem staat ook voor het schoonmaken, het verwijderen van negatieve energieën. Daarom staat de heksenbezem altijd achter de deur of naast de deur. Dan kan je de negatieve energie van bezoekers er ook uit bezemen als die vertrokken zijn… toch eens een bezem maken 🙂

Naast een krachtboom is er ook een krachtdier en bij de Klif hoort de Raaf! In de Modron-agenda van dit jaar staat het erg mooi, vind ik. “De raaf neemt je mee naar denkpatronen in jou die dood zijn en verteerd moeten worden. Raaf moedigt je aan om verlies toe te laten in je leven!” Als ‘kloek’ van Greenthingz wil ik graag mijn kuikens bijeen houden… dat is goed. Nou dat is niet altijd goed, soms moet ik leren verlies toe te laten. Wegen kunnen uiteen gaan.

Het afgelopen jaar is ook mijn eigen laatste kuiken uitgevlogen. Mijn man en ik hebben het huis weer voor onszelf! Dit bevalt ons prima. Zoonlief woont in Amsterdam en doet zijn best op AMFI en dochterlief is vertrokken naar haar vriend in Varsseveld. Allebei niet vlakbij en zodoende moeten we hen echt loslaten. Gelukkig hebben we afleiding genoeg en zodoende missen we hen niet super. Maar wat zijn we blij als ze eens een uurtje in Zwolle zijn!

Maar ondertussen is het tijd om de deur achter me te sluiten en in het donker mijn maandelijkse vollemaanwandeling te maken. Mijn hazelaarstaf mee en lekker dik aangekleed, muts op en handschoenen aan.

Het is 18.30 en om 20.30 wil ik weer thuis zijn. Ik heb dus ruim de tijd om mijn wandeling te voltooien. Als ik naar buiten stap merk ik direct dat het helemaal niet koud is. Binnen had ik echt zo’n ‘winter’-gevoel… binnen behaaglijk en buiten koud. Nou, niets is minder waar! Het is windstil en wat zwoel voor de tijd van het jaar. De wolken zorgen dat de warmte op aarde blijft. Het zit helemaal dicht.

Het is heerlijk wandelen en in een poep en een scheet ben ik in het buitengebied. Er worden nog wat honden uitgelaten maar dat is het dan ook. De meeste bomen zijn ondertussen leeg gewaaid; wat heeft het gestormd de afgelopen tijd. Trouwens over heel de wereld stormt het, orkaant het, cycloont het, brand het, regent het, vloedgolft het… het lijkt wel het eind der tijden. En ondertussen glipt Nederland er rustig tussendoor. Er is gigantisch veel onrust in de wereld, zowel op natuurlijk vlak maar ook op financieel en sociaalvlak. Het is de vraag ‘slaan we door in wantrouwen of brengt het ons samen?’. Zo mijmerend over het moois dat ons toevalt ben ik zo bij de Urksteeg. Het grote hek staat open en aan de linkerkant staat A en aan de rechterkant staat B… iets met een omleiding ofzo. Ik kan echter alleen maar denken ‘Wie A zegt moet ook B zeggen’. En weer is daar mijn uitdaging, de coachingspraktijk, voor het komende jaar. Ik moet er even een foto van nemen… ik zou het eens vergeten. Een prachtig voorbeeld van wandelcoaching!

Het is heerlijk doorstappen. En het wilgenlaantje doemt al op in de verte. B8 staat weer geduldig op mij te wachten, wat moet hij ook anders 🙂 Als ik op hem toeloop en contact maak voel ik een gedachtekolk, geen beeld, geen woord… gewoon veel en een gevoel van beweging. Ik zou het ook onrust kunnen noemen, maar dat is het net niet. Een kolk waar woorden aan proberen te ontsnappen. Ik doe mijn handschoenen uit en in plaats van één hand neem ik B8 in beide handen en ga eens dicht tegen hem aan staan. Nu wordt het rustiger. In mijn brillenglas lijkt zich een lichtflits te weerspiegelen, ik krijg ‘Verlichting’ en BAM een behoorlijke vuurwerkknal (dat denk ik) laat zich horen. Het is dat er een tijdje tussen lichtflits en knal zit anders zou ik gedacht hebben dat ze één en hetzelfde waren, maar daarvoor was de tussentijd te lang.

Op mijn linkerhand valt een druppel, tussen middelvinger en wijsvinger. Als ik naar mijn hand kijk zie ik dat ik de V van Victorie of Vrijheid maak. Tussen deze vingers is het nat. En het regent niet. De druppel komt van de knot van B8. Langs zijn stam loopt een donkere strook, hij lekt hier geregeld. Maar nu komt het wel heel mooi uit. Verlichting is ook met een V 🙂 En het vuurwerk ook… water en vuur.

Maar ‘verlichting’ – wat vertelt dat mij?

Natuurlijk hetgeen licht brengt in de duisternis, dat kan een lichtbron zijn maar ook een persoon of een idee. Wat me brengt naar ‘De Verlichting’, een periode in de geschiedenis (eind 18e eeuw) dat mensen meer op hun eigen verstand gingen vertrouwen en er niet vanuit gingen dat alles reeds vastlag en door God besloten was. En natuurlijk staat het ook voor ‘Bemoediging, Leniging, Ontlasting, Opbeuring, Opluchting, Soelaas, Solaas, Troost, Verademing, Vergemakkelijking, Vertroosting, Verzachting’. Maar het meest spreek mij de spirituele verlichting aan, mooi omschreven in een ‘Ongewoon gesprek met God’, van Neale Donald Walsch.

Verlichting betekent eigenlijk einde van het lijden en is eindpunt van vele spirituele stromingen. ‘Verlichting’ is begrijpen dat je nergens naartoe hoeft, niets hoeft te doen en niemand hoeft te zijn, behalve de exacte persoon die je op dit moment bent.”

Dat brengt alle mooie woorden die hierboven beschreven staan samen, van ‘Bemoediging tot Verzachting’.

En wat past het mooi bij ‘Bokalen 2’ 🙂 Beide zacht en liefdevol, naar mezelf en de ander. En wat een mooie boodschap om die te ontvangen en door te geven. En de rol van brem en raaf zijn hierin ook zo duidelijk!

Wat een prachtige boodschap voor het komende jaar!

Mooi dat ik hier nu, al uitwerkend, over na heb kunnen denken, maar in het bos zag ik dit nog niet zo. Ik heb het woord toen een paar keer hardop uitgesproken om het niet te vergeten :-).

Ik bedank B8 en vervolg mijn weg door het donker. Het bos is donker, geen manestraal die mijn pad verlicht… ook ‘verlichting’ is maar betrekkelijk :-). Mijn hazelaarstaf ligt horizontaal in mijn hand en tikt niet meer mee. Mijn jas heb ik geopend zodat ik mijn handschoenen er boven in kan doen, het is warm aan het worden. In de verte zie ik de brug van de Klif, ieder jaar beklim ik de reling. Ik ben benieuwd of ik er dit jaar op kom. Het hout is super glad! Ik heb niet het lef om boven het water op de reling te klimmen. Met gemak klim ik op de reling die boven land is. Ik open mijn armen, met in mijn rechterhand mijn staf. Geen zuchtje wind. Geen gevoel gelift te worden zoals veel voorgaande jaren. Het is zó stil. Na een tijdje zo gestaan te hebben, spring ik er achterwaarts af.

Jammer dat ik ieder jaar achterwaarts spring… misschien eens iets anders voor verzinnen. Eigenlijk symboliseert de sprong in het diepe het verlaten van het ‘zomerland’ en het binnentreden van het onbekende. Het ongewisse tegemoet en op eigen kracht de zee (yep, klif) oversteken en aangetrokken worden tot een eiland in de verte. Naar dat eiland vliegen/zwemmen/varen… wat je wilt en daar luisteren wat de bewoner(s) jou te vertellen hebben. Daarna mag je terugkeren naar de klif en voelen wat het jou gebracht heeft.

Als ik me nu concentreer en een deck uitzoek en een kaart trek, komt er een behoorlijk ander verhaal tevoorschijn… dit heeft de bewoner van het eiland mij te vertellen…

Bron van Wijsheid – De wildeman

Ik ben gelijk aan iedereen. De machtige is zwakker dan ik, de hogere is lager.
Niemand zal mij onderdrukken.

Deze kaart gaat over de duistere kant van het vaderarchetype (wiens ‘ware’ aspect wordt vertegenwoordigd door kaart 6). Of iemand nu overdreven onderdanig of juist opstandig is, problemen met discipline of autoriteit komen altijd voort uit zijn archetype. De wildeman kan ook de aanstichter vertegenwoordigen, de machine, het systeem – geld en macht.

De kaart voorspelt lafheid, voorzichtigheid en afkeer door de angst voor de fysieke gevolgen, uit angst voor het verdwijnen van steun, liefde of instemming. Er kan ook een angst zijn om vernietigd te worden door iets wat groter is dan iemand zelf.
De kaart duidt op het ontwijken van een situatie, misschien door opstandig te worden. Koppige tegenstand kan stoer lijken, maar is vaak toch een soort van uitvlucht. Deze kaart duidt ook op een angst voor iets onbekend waarmee men niet geconfronteerd wil worden.
Tot u zichzelf weer in het gareel hebt, blijven uw verzwakte krachten onderdrukt, niet door de wildeman – hij heeft duizenden verschijningen in het leven – maar door uw eigen zwakheid, die maar één verschijningsvorm kent. U kunt macht hebben. Ware macht kruipt, rent, rebelleert of domineert niet. In plaats daarvan werkt hij voor het algemeen goed en de verbetering van alles.

Belangrijkste steekwoorden:
machtsmisbruik – onvermogen met autoriteit om te gaan – seksuele angsten – onderdrukte boosheid – angst voor de vader leidt tijdens de volwassen jaren tot timiditeit – opstandigheid of dominantie”

de Bron van Wijsheid-kaarten

Ik voel dat de woorden ‘lafheid’ en ‘voorzichtigheid’ bij mij binnen komen. Dit in verband met het vooraf laten betalen van opdrachten van Greenthingz en mijn coaching. Ik moet daar minder laf in zijn, meer voor mezelf opkomen en dus ook voor anderen, het algemeen goed! Ik denk dat ik deze kaart goed in mijn zak mag steken
En de angst voor de ‘bijstand’ van afgelopen jaren… dat heb ik héél goed gevoeld! Het gevoel mijn eigen autonomie kwijt te raken, ons spaargeld voor de studie van de kinderen. Het idee constant gecontroleerd te worden deed mij op voorhand al sidderen! Zo blij met het besluit van manlief om dat niet aan te vragen… dan maar interen op spaartegoeden. Maar in geen geval bemoeizucht van de overheid! Gelukkig zijn we na een jaar weer back on track 🙂 Maar ik weet dat hier mijn grootste angst ligt, autonomie verliezen.

Een paar boodschappen die ik uit deze vollemaanwandeling/sessie mag halen komen mooi samen in deze drie alinea’s. “Ik ben gelijk aan iedereen. De machtige is zwakker dan ik, de hogere is lager.
Niemand zal mij onderdrukken.”

“Verlichting betekent eigenlijk einde van het lijden en is eindpunt van vele spirituele stromingen. ‘Verlichting’ is begrijpen dat je nergens naartoe hoeft, niets hoeft te doen en niemand hoeft te zijn, behalve de exacte persoon die je op dit moment bent.”

Werk en carrière
Ten aanzien van je werk laat deze kaart je zien dat je kunt rekenen op een goede samenwerking met collega’s en dat je deel uitmaakt van een prettig werkklimaat. Je kunt rekenen op steun en sympathie van je omgeving.”

Ik mag staan voor wie ik ben!
Na mijn sprong achterwaarts vervolg ik mijn weg naar huis. De dijk over, het buitengebied achter mij latend. Als ik weer op het schelpenpad langs de wijk wandel, zie ik het licht branden bij een goede vriend. Even zijn advies vragen m.b.t. een niet betalende klant. Handig een vriend bij de belastingdienst te hebben 🙂 wat hij te vertellen heeft is geen opbeurend verhaal… ik kan leren fluiten.
Maar ik ga hiervan leren!! voor het welzijn van iedereen!

“U kunt macht hebben. Ware macht kruipt, rent, rebelleert of domineert niet. In plaats daarvan werkt hij voor het algemeen goed en de verbetering van alles.”

Zo, en net weer op tijd thuis voor The Voice 🙂 Beentjes omhoog en genieten van de passie van anderen

Veel liefs, Loes

Trek ik nog even een kaart uit het “Bron van Wijsheid”-deck, om te vragen wat dit deck mij te vertellen heeft. Dat doe ik altijd bij een nieuw deck. Trek ik kaart 6, waar kaart 8 dus naar verwijst 🙂

Bron van Wijsheid – Vader Aarde

Niets meer heb ik nodig dan mezelf, niets anders zoek ik dan mijn kracht.
Ik draag de lasten die ik heb opgestapeld.
Deze kaart duidt op de beïnvloeding van de psyche door het beeld van de vader als kostwinner, beschermer en regelgever. We ontmoeten hem in de loop van ons leven steeds opnieuw in andere behulpzame mannelijke figuren.
Deze kaart wijst op een goede mannelijke vriend die zijn verantwoordelijkheden wil delen; patronen van mannelijke conventies; de invloed van het masculiene principe op uw leven; de vader in uzelf; de goedaardige god. Hij verwijst naar bemoediging, advies en steun van een sociaal gevestigde man, een wijze praktische adviseur; iemand die zorgt voor geld en andere wereldse zaken; betrouwbaarheid of een goede basis.
Hij wijst op materieel succes voor een nieuw bedrijf. Voor mannelijke adviseurs verwijst de kaart ook naar een ouder mannelijk voorbeeld of de ervaring van mannelijke vriendschappen.
De kaart kan een bijeenkomst of een situatie voorspellen die u helpt om met uw gevoelens ten opzichte van uw vader om te gaan. Gebruik de vaderaarde-kwaliteiten in uzelf om anderen als een goede herder te leiden. De kaart wijst er echter ook op dat de macht om verandering te bewerkstelligen niet alleen in uw handen ligt: een hogere autoriteit of een ander persoon heeft het laatste woord.

Belangrijkste steekwoorden:
kennis van het verstand – de materiële wereld – actief creatief potentieel – capaciteit – behulpzame vaderfiguur – weldoener

Liefs, Loes

Ondertussen is het een jaar later. De twee van bokalen was een goede kaart 🙂 Mijn man en ik groeien steeds meer naar elkaar en we vieren onze liefde voor elkaar. Waar veel stellen uit elkaar groeien door het uitvliegen van de kinderen, merken wij dat we weer verliefd zijn. We lijken soms wel tortelduifjes 🙂 De warmte en genegenheid voor elkaar is meer dan het is geweest.

De Wilde man-kaart… met zijn negatieve lading is er één waar ik nog steeds mee worstel. Mijn coachingspraktijk is ondertussen begonnen, maar ik vraag nog niets voor dit eerste jaar. Ik wil eerst kilometers maken, eerst door krijgen hoe ik werk, eerst kijken hoe ik mezelf kan onderscheiden van andere coachen, wat maakt mij… mij, als coach. De eerste klanten zijn mijn oude cliënten van de opleiding. En zo leuk dat ze allemaal graag nog eens aanschuiven. Zij mogen als eerste mijn praktijkruimte ‘keuren’. En samen kunnen we kijken wat er de afgelopen twee jaar gebeurd is in hun leven, welke krachten ze gebruikt hebben of juist niet.

Daarna wil ik mezelf aanbieden via de weggeefhoek, een Facebookgroep die ik zeer erkentelijk ben. Via deze groep heb ik veel kunnen opruimen thuis 🙂 en de meeste mensen zijn mensen die geen coach kunnen betalen… maar wel kunnen gebruiken.

Na dit jaar wil ik een website maken (een jaar is zó voorbij). Ik hoop dan antwoord te hebben op hoe ik mezelf op de markt wil brengen.

En de ‘Wilde man’ is voor mij ook het financiële systeem… de angst voor de bijstand die lang bij mij heeft geleefd en waardoor ik genoodzaakt was om spaargelden aan mijn vader in bewaring te geven. Gelukkig is het nooit tot bijstand gekomen… alleen teren op spaargeld 🙁 Maar nu is het belangrijk om zaken die geregeld zijn in die tijden van onzekerheid weer recht te breien… dat is ook mijn Wilde man 🙂 Zo duidelijk!!!
De kaart van het vaderfiguur. Toevallig ben ik van de week met mijn vader naar de notaris geweest om financiële zaken die hem en mij aangaan goed vastgelegd te krijgen. Hij vergeet steeds meer en voordat nog meer naar het land van de vergetelheid gaat… even goed regelen. Ja, het gaat mij aan het hart hoe snel mijn vader afscheid neemt van herinneringen. En ook dagelijkse zaken gaan hem steeds moeilijker af. Zijn zorg voor mijn moeder valt hem ook steeds zwaarder. Iedereen wil oud worden… maar niemand wil het zijn 🙁

En wat een kans om de volgende keer bij deze maan eens naar voren te springen! Ik ben nu (met de volle maan van de heuvel van de barden) vergeten mijn heuvel te beklimmen. Dat mag dan met deze volle maan, de volle maan van de klif! Op de heuvel staat een picknicktafel… kan ik best vanaf springen! En dan kan ik ook mijn verhaal van afgelopen jaar nog vertellen aan de maan en mijn dank zeggen voor al wat mij is toegevallen… het is nooit te laat om dankbaar te zijn.

Liefs, Loes

Over Loes

Loes heeft sinds 2008 mee gelopen met de maan-cirkel van Modron Vrouwencollege. Een online vrouwengroep waar ieder haar eigen pad volgde en ieder voor zich de volle maan intens beleefde. Het is hier dat zij steeds leukere en langere maanwandelingverslagen ging maken. Bij deze gaan de verslagen de wijde wereld in. In de hoop dat mensen worden aangestoken om ook meer uit de kracht van de maan te halen en erop uit te trekken. Ondertussen bestaat deze groep niet meer, maar Loes heeft de kracht van de maan geproefd en die smaakt uitstekend voor haar!
Dit bericht is geplaatst in Volle Maan Wandelingen met de tags , . Bookmark de permalink.