Spirituele tatoeages

Op Facebook vroeg ik mensen: “Heb je tatoeages of andere vormen van lichaamsversiering die te maken hebben met religie, magie, spiritualiteit? Wil je er iets over vertellen voor een artikel in Wiccan Rede Online? En een nog brutalere vraag: wil je een afbeelding van die tattoo laten zien in een artikel in het heksentijdschrift Wiccan Rede Online?”

Een aantal mensen gaven een korte reactie (en hadden soms ook foto’s willen delen, maar ik was op dat moment bezig met familieperikelen en ben er niet meer op ingegaan, sorry!), en drie deelden foto’s en een uitgebreide motivatie. Heel hartelijk dank voor deze openheid!

Korte reacties

Ellen heeft twee tatoeages, al heel oud, van haar krachtdieren, leeuw en wolf.

Aleksandra kon geen sieraden dragen tijdens haar werk, en heeft daarom een tattoo gemaakt: het aoum-teken op de hand van Buddha, “als bescherming tegen energetisch vampieren”.

Richard heeft de veve van Papa Legba op zijn rug.

Bram heeft twee tattoos die met zijn spirituele beleving te maken hebben. Een schouderstuk gebasseerd op La Tène-kunst. En een wiel van Taranis op zijn sternum, die door een vriendin met de hand erin is geprikt.

Monique heeft twee tattoos, een ankh met drie rozen (“een symbool voor het eind van een periode en begin van een nieuwe, rozen voor mijn ouders en broer”) en een godin op haar rug 🙂 deze heeft ze laten zetten “toen ik volwassen was geworden en om mijn vrouwelijkheid te eren”.

Beer heeft geen tattoo’s.

Joke heeft bij iedere initiatie een tattoo laten zetten.

Saskia heeft er twee, één voor haar jeugd, “een heks, waarin ik onbewust was en een waarzegster met triple goddess en een pentagram erin, toen ik besloot bewust het pad te volgen”.

Yolanda heeft er vier: wolf, kat en manen.

Jade heeft twee stuks, één zelf ontworpen met rood lint en allemaal symbolen die veel voor haar betekenen en één met slang, drie runen en maan, gehandpoked.

Sven heeft een kelk+athame en de symbolen voor de vier elementen.

Angelique heeft de triquetra, oog, dromenvanger en havik.

Yvonne heeft The Goddess met een pentagrammetje in het midden, triple moon, en Pan, samen met haar man getekend. “Op mijn rechter onderarm. Heel gelukkig ermee.”

Sabine heeft er één, een speciale tekst voor haar in het Thebaanse schrift.

Wiyaka heeft er vier, alle geïnspireerd door spirituele gebeurtenissen. 1. eigen ontwerp: symbool voor kosmische connectie; 2 pentagram; 3 auhm-symbool; 4 kundalini-slang.

Andy heeft vijf ‘pagan symbols’ aan de binnenkant van zijn bovenarm.

En ook Ilan heeft “tattoos with spiritual and magical significance”.

Sandra Sunna

  Tatoeage van vogel op pols van Sandra  

Het begon allemaal lang geleden met het willen van een tattoo, maar wel met de vereiste dat ik hem zelf moest ontwerpen. En dat proces heeft 15 jaar geduurd. In 2007 had ik hem eindelijk compleet in mijn hoofd, ook door een droom die alles deed samenkomen. De Zon staat voor Sunny, mijn nu overleden paard en grote vriendin in mijn leven. De Gebroken Ketting staat voor het losbreken van gevestigde ketenen, geïnspireerd vanuit de capoeira, wat ik toen deed. De drie kraaien voor de Godin. Het pentagram moge duidelijk zijn. En in het midden is een samenvoegsel van de zon en de maan.

Later kwam er de IJsvogel en de Pegasus bij. Het beeld van de IJsvogel is een project wat ik vanaf kinds af aan al teken. Ik heb het in houtskool, ets en aquarel geschilderd en getekend en nu werd het tijd om het te vereeuwigen in een tattoo. Grappig is dat later bleek, dat toen mijn moeder haar schilderkunsten ontdekte, zij ook graag ijsvogels schildert. De mythologie achter de Pegasus, heeft me altijd al gefascineerd en ik heb vroeger ooit, toen we in Frankrijk op vakantie waren, een ring gekocht met daarop Pegasus. Járenlang dag in dag uit gedragen. De bloemen eronder zijn geïnspireerd op Pegasus die bij elke hoefstap aan de grond bloemen laat ontspruiten. Ik heb mijn ouders gevraagd wat zij mooie bloemen vonden. Mijn vader zei gelijk “de zonnebloem” en mijn moeder “fresia’s”. Dus vandaar deze bloemen.

In 2008 ging ik naar Brazilië voor capoeira-training. Voor die tijd zag ik bij mijn toenmalige leraar een prachtige tattoo van een leeuw op zijn arm. Zo fijntjes gezet, zo’n subtiel mooie techniek van de tattoo-artiest, dat ik wist dat ik van diezelfde man ook een tattoo wilde. Dus mijn leraar nam me mee naar de artiest toen ik in Santos was. En spontaan kwam weer de kraai in me op om te willen als tattoo. Ik moest eerst nog een vertaaldrempeltje over, voor hij snapte wat ik bedoelde, maar een beetje Google en beetje Latijn maakten het compleet. Deze is freehand gezet, zonder ontwerp dus. De derde op mijn hand is gezet via poking, de oude techniek. En het is een brij van mijn logo/huisstijl van mijn bedrijf Oya Creatief en de oneindige acht, omdat mijn creativiteit nooit stopt en onuitputtelijk is. Of er ooit nieuwe bijkomen, geen idee.

Erika

Tattoo op de arm van Erika

Tattoo op de arm van Erika

Deze tattoo staat voor mij voor mijn manier van denken en leven. Allereerst Gaia, Moeder Aarde… Zij is voor mij een leidraad… we moeten zuinig met de aarde zijn… en ook zeker ons realiseren dat wij allemaal hier haar gasten zijn, en we ons als fijne gasten dienen op te stellen… We geven de aarde door aan komende generaties, en het is ons plicht om deze beter te verlaten dan die was toen we geboren werden…

Als maankind heb ik altijd een gezonde fascinatie met maan/sterren/zon gehad, en nu nog….
Het ritme waarin alles zich voltrekt is machtig interessant.

Rob

Mijn tattoo is de Green man. En ik heb hem op mijn borst laten tatoeëren. De bedoeling was eert dat hij op mijn hart zou komen maar de tatoeage zou dan meer op een groene vlek gaan lijken. Dus na overleg en wat denktijd heb ik besloten om hem dan helemaal op mijn borstkast te zetten.

Heel veel mensen kennen de Greenman niet en vragen zich dan ook af als zij mijn tattoo zien wie of wat dat is. En ik leg ze het dan heel simpel uit. Mijn tattoo laat ik niet aan iedereen open en bloot zien. Simpel omdat ik een tattoo voor mij zelf zet en niet om mee te showen van ‘kijk mij nou eens’. Voor de Wiccan Rede Online wil ik een uitzondering maken.

Mijn tattoo bestaat uit de Greenman met daarbij de toenemende, volle en afnemende maan. Dit plaatje is voor vele paganisten wel erg bekend. Omdat ik mijzelf als paganist beschouw wilde ik dit onderdeel zeker in mijn tattoo hebben. Verder is de reden dat ik de Greenman heb gekozen omdat ik hem zie als een beschermer. En niet alleen dat. Hij maakt mij ook elke dag weer bewust dat ik heel goed met de natuur moet omgaan.

M. meldde dat ze in het programma Civilisations van de BBC enkele prachtige negentiende-eeuwse Maori-portretten zag van Gottfried Lindauer. Sommigen met de beroemde gezichtstatoeages.
Zie bijvoorbeeld http://www.lindaueronline.co.nz/maori-portraits

En dan zag ik ook nog deze aankondiging van een rondleiding ‘Body Art’ in het Tropenmuseum op 26 augustus 12.30 – 13.30 uur:

De tentoonstelling Body Art gaat over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord. Van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die in de rondleiding centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , . Bookmark de permalink.