Recensie: Natuur werkt!

Natuur werkt! Inspiratie en werkvormen voor de ontwikkeling van mensen en organisaties
Judith Zadoks, Tini van de Wetering
Zadoks, 2008, 160 p. ISBN 978-90-811125-3-6
 
Je ziet iets pas echt als je er klaar voor bent. Dit boek stond misschien al een paar jaar op de plank in mijn favoriete boekhandel, maar nu pas viel mijn oog erop. Wellicht omdat ik zowel heel actief bezig ben met de natuur, als met lesmethoden. En ‘Natuur werkt!’ is zeker nog actueel en bruikbaar, al is het al in 2008 uitgegeven.
Uitgangspunt is dat de natuur een spiegel biedt voor mensen en organisaties als het gaat om kracht, groei, overleving, samenwerking, rust, schoonheid en creativiteit. De schrijfsters zijn coach en trainer, en hebben beiden vanaf hun jeugd een sterke band met de natuur. Ze putten uit hun eigen ervaring, maar maken ook gebruik van de kennis en ervaring van anderen – managers, adviseurs, coaches, trainers en anderen – die met de natuur werken.

Het eerste deel gaat in op thema’s die te vinden zijn in de natuur en die ons aanspreken: kracht en beweging, verbinding, natuurlijk leiderschap, rust en stilte, schoonheid, creativiteit. Per thema worden bruggen geslagen tussen de natuur en onderwerpen die relevant zijn voor persoonlijke ontwikkeling of organisatieontwikkeling. Ook zijn er al korte oefeningen opgenomen om te denken of te doen.
Het tweede deel bevat ruim vijftig concrete werkvormen in en met de natuur. Denk aan een stiltewandeling, natuurvisualisatie of het gebruiken van elementen uit de natuur als symbool voor een eigenschap of een probleem.

Het boek is gericht op persoonlijke ontwikkeling en organisaties, maar kan ook worden gebruikt voor groepen buiten bedrijven en organisaties, zoals covens. Je kunt het boek ook gebruiken voor je eigen ontwikkeling, op allerlei gebied (niet alleen zakelijk, maar bijvoorbeeld ook spiritueel). Al zul je zelf niet zo snel komen met vragen die een coach je zou stellen, bijvoorbeeld “Als je nu vijf jaar was, wat zou je dan doen?” De laatste werkvorm, spiegelwerking’, biedt echter ook richtlijnen daarvoor.

Voor coaches en trainers een zeer waardevol werkboek, en voor anderen een inspirerend en tot nadenken stemmend leesboek. De vormgeving en de prachtige natuurfoto’s maken het af.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , , . Bookmark de permalink.