Recensie: De wijsheid van bomen en kruiden

De wijsheid van bomen en kruiden
Abe van der Veen
Mijn bestseller, 2015, 150 p. ISBN 9789462542464. € 15,00

Voorkant van het boek van Abe van der Veen

Abe van der Veen – beter bekend als Abe de Verteller – is als verhalenverteller en begeleider van bomenwandelingen al vele jaren bezig met zijn passie voor bomen en kruiden. Na drie jaar is er eindelijk de opvolger van zijn succesvolle boek ‘de symboliek van bomen’. In dat boek behandelde hij de bomen en kruiden van de Keltische bomenkalender. In dit boek worden alle andere cultisch belangrijke bomen en kruiden beschreven, zodat deze twee boeken samen een compleet beeld geven van de wijsheid van bomen en kruiden.

De bomen en kruiden worden in dit boek eerst kort omschreven. Vervolgens wordt hun rol in de mythologie, het volksgeloof en de rituelen behandeld. (Bron: achterzijde boek)

Aldus de officiële omschrijving. Die eigenlijk heel goed uitlegt waar dit 150 pagina dikke boekje over gaat. Onderverdeeld in de seizoenen neemt Abe je weer mee op een heerlijke verteltocht door diverse culturen en oude legenden. Verwacht geen uitgebreide biologische verklaringen of determinaties. Maar wel een fijne stroom van informatie door de eeuwen heen. Diverse pantheons passeren de revue maar ook hedendaagse gebruiken komen aan bod.
Uiteraard mag hekserij niet ontbreken en hier zijn diverse hoofdstukken fiks mee doorspekt.

Persoonlijk vind ik het een leuk boekje om mee de hort op te nemen als je het bos in gaat. Lekker wegdwalen in de korte stukjes mythologie die voorbij komen. Nergens wordt heel diep op ingegaan, maar dat is ook niet mogelijk in de enorme schat aan informatie die gegeven wordt. Wel geeft het boekje een ontzettend leuk aanknopingspunt om over de diverse verhalen zelf meer diepgang op te zoeken. De bronnenvermelding is uitzonderlijk goed en ook de foto’s (door Abe zelf) en illustraties zijn erg passend.

Kopen: als je van mythologie houdt en veel lichte informatie leuk vindt.

Niet kopen: als je over één specifiek onderwerp graag fiks de diepte induikt.

http://www.abedeverteller.nl voor meer activiteiten van Abe en bestelinformatie.

Over Rhianne

Witch by birth, student by choice. Born into the loving arms of Merlin and Morgana as a little witch, now a person of her own. She took on the task of protecting the heritage of Merlin when he passed on. Rhianne is a big lover of animals, people, music, books and jummy food.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , . Bookmark de permalink.