Recensie: Element Songs

Element Songs
Hanna Rijs
ISBN 90-809998-1-4

Voorkant van de bundel Element Songs

Love Song

Duizend woorden op mijn tong
Versmelten in één enkele kus

Golfslag ben ik
Eeuwig brekend

Op jouw kust

Dit is een van de gedichten van Hanna die spreken van liefde. Andere getuigen van pijn en van onvermogen elkaar te bereiken. Met hier en daar een glimp van hoop, een hint naar een oplossing.

De bundel bestaat uit een deel Nederlandse gedichten en een deel Engelse gedichten. Vooral die laatste spreken me aan om de spiritualiteit die erin verwoord wordt. ‘Moon in tune’ lees ik als een verslag van een reis in de andere wereld, een pathworking. Vol symboliek, en hier is bepaald geen onvermogen om het Heilige te bereiken, of erdoor bereikt te worden. In ‘Silent Thunder’ ervaar je de kracht van de natuur, van dat wat het benoembare overstijgt. Het gedicht ‘Mother’ is juist een ode aan een mens, die niet perfect was. Vol compassie over wat was en ooit pijn deed. Ook overstijgend, een cyclus voltooid. Het is goed zo.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags . Bookmark de permalink.