Recensie: Leven als de bomen

Hans Bouma en Aly Brug
Leven als de bomen
Zoetermeer, Meinema, 2012. € 13,50. ISBN 989-90-211-4424-5
www.uitgeverijmeinema.nl

Voorkant boek Leven als de bomen

Dit boek beschrijft – en stimuleert tot – een wandeling door de vier seizoenen, met prachtige foto’s van Aly Brug en een inleiding en gedichten van Hans Bouma. “Een wandeling in gezelschap van de bomen is ook een wandeling door de seizoenen van je eigen levensverhaal.” Bouma is duidelijk christen, en ziet samenhang tussen zijn geloof en wat bomen betekenen. De liefde van Bouma voor bomen – en voor God – spreekt uit zijn gedichten, en die van Aly Brug uit de ontroerend mooie foto’s. Maar zijn poëzie overstijgt zijn eigen geloof. Ik als als heiden kan me er ook vaak in vinden, al heb ik een ander godsbeeld en een andere religieuze taal.
In zijn inleiding refereert Bouma op een respectvolle manier aan andere religies en hij legt er – voor wie er niet vertrouwd mee is – uit wat Genesis 1 en Psalm 92 betekenen. En daarmee verbindt hij niet alleen de mensen en de bomen, maar ook mensen van verschillende levensbeschouwelijke en religieuze stromingen:
“Ondertussen heeft de mens qua aardsheid ook weer veel gemeen met de bomen. In Genesis 1 krijgt hij de naam Adam: hij/zij die uit de aarde is genomen. Aardeling, aardman, aardvrouw. Bij alle afstand is er ook nabijheid. Bomen – ze zijn familie van ons, verre familie, maar niettemin. Oudere broers, oudere zussen. Er is een mysterieuze verwantschap, stamverwantschap. Het is dezelfde aarde die ons draagt en voedt.”

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , , . Bookmark de permalink.