Geest, Lichaam en een Petrischaaltje


Al heel lang ben ik ervan overtuigd dat geheime kennis niet bestaat. En dat er verschillende wegen naar dezelfde waarheid leiden. Het mooie is voor mij als dat bevestigd wordt uit onverwachte hoek. Een tijdje geleden liep ik via Twitter tegen deze meneer aan http://www.brucelipton.com. Een celbioloog die via zijn vakgebied op spiritualiteit uitgekomen is.

Op dit moment zijn genen een hot item als het gaat over ons mensen, met name op gezondheidsgebied. Genen worden gezien als bijna allesbepalend. Een visie waarbij je als mens onderworpen bent aan het materiaal dat je toevallig hebt meegekregen en waar je zelf geen invloed op hebt. Heb je slechte genen, dan heb je een slechte gezondheid. En er is niks wat je er tegen kunt doen. Een materialistische visie van onderworpen zijn aan het lot. Een visie die machteloosheid propageert. Want als mens, als bewust individu, heb je in deze visie geen invloed op wat je genen voor je in petto hebben. (En als je er anders over denkt, dan ben je lid van de orenmaffia).

Lipton ontdekte echter dat genen niet reageren op de omgeving. Maar cellen doen dat wel. In een petrischaaltje bijvoorbeeld. Harde wetenschap. Verander de omgeving en de cellen zullen reageren.

Bruce Lipton propageert een nieuwe biologie waarbij energie meegenomen wordt. Een veld waarbij inzichten uit de quantumfysica en biologie samenkomen.

“At the very leading edge of biophysics today, scientists are also recognizing that the body’s molecules are actually controlled by vibrational energy frequencies, so that light, sound and other electromagnetic energies profoundly influence all the functions of life.”
http://www.brucelipton.com/interviews/interview-with-bruce-in-planeta-magazine-part-one/

En een van de belangrijkste invloeden op die energiefrequenties is: onze menselijk geest.

Lipton legt dat als volgt uit: wat we geloven, bepaalt hoe we reageren op onze omgeving. Als we onze omgeving zien als voedend en we vertrouwen hebben in onszelf, zullen we op heel basaal niveau ontspannen zijn. En daarmee creëren we een ontspannende, voedende staat voor elke cel in ons lichaam. Op het moment dat we het tegenovergestelde geloven, zullen we spanning in ons lichaam creëren. En als er iets ongezond is voor ons is het wel om onder spanning te staan.

Maar het gaat verder dan dat. Genen zijn een blauwdruk. Maar het is wat we meemaken in het leven, en hoe we daarop reageren, dat bepaalt of genen actief worden of niet. Lipton vertelt dat tweelingonderzoek heeft aangetoond dat identieke blauwdrukken heel verschillende actieve genen kunnen hebben. We zijn dus niet willoos gebonden aan wat onze genen voor ons in petto hebben, maar precies omgekeerd. Wij, onze emoties, overtuigingen en ervaringen, beïnvloeden onze genen.

Klinkt New Age, nietwaar? Maar klinkt ook als magie… Want wat willen we met magie? De werkelijkheid beïnvloeden. Om gezondheid te creëren, om geluk af te dwingen. Om bewustzijn te verkrijgen. Zo boven, zo beneden, zo binnen, zo buiten. Als je dat werkelijk gelooft dan is het niet vreemd dat zich dat in alle facetten van de materie precies zo afspeelt. En dat de sleutel tot verandering niet (alleen) te vinden is in geheime boeken van beschavingen van lang geleden. Maar net zo goed in het hier en nu, een een laboratorium in een petrischaaltje. En op tal van andere plekken. Want het Universum houdt haar wezen niet geheim, maar schreeuwt het van de daken. Misschien toch zo af en toe eens naar boven kijken?

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , . Bookmark de permalink.