Recensie: Goden en sjamanen in Noordwest-Europa

Linda Wormhoudt
Goden en sjamanen in Noordwest-Europa
met illustraties van Marleen van Engelen
Geesteren, A3-boeken, 2008. 221 p. ISBN 9789077408506
www.A3boeken.nl

Voorkant van het boek Goden en sjamanen in Noordwest-Europa

Sjamanisme is waarschijnlijk de oudste manier van leven en denken. Maar het is niet alleen iets uit het verleden of van ver weg. In dit boek verkent Linda Wormhoudt de sjamanistische traditie van Noordwest-Europa, van Germanen, Kelten, Scandinaviëers, Sami heksen. Ze beschrijft het levenswiel, de elementen, rituelen, krachtdieren en krachtvoorwerpen. We leren niet alleen hoe anderen bomen vereerden, planten gebruikten en met dromen omgingen, maar ook hoe we dat zelf kunnen En hoe sjamanisme gebruikt kan worden voor genezing en hoe we de kracht van onze stem kunnen gebruiken. Linda leert ons de voorouders en de nazaten kennen, en praat over de dodenwereld en over hoe we stervenden en overledenen kunnen helpen.

De prachtige illustraties en de vele gedichten en rijmpjes ondersteunen het verhaal. Zowel daar waar het gaat om uitleg over de geschiedenis en gebruiken uit het verleden, als waar het gaat over hoe je nu, zelf, sjamanistische technieken kunt gebruiken. Want het is niet per se nodig om de rituele gebruiken van onze voorouders te kennen, en niet wenselijk om gebruiken van anderen over te nemen, maar wel heel goed mogelijk om nieuwe rituelen te scheppen die passen bij de huidige tijd. Het boek is bruikbaar voor iedereen die zich wil verdiepen in magie, seidh, seidr of andere vormen van toverij, zowel voor heksen, druïden en sjamanisten als mensen die liever geen etiketje op zichzelf willen plakken, maar gewoon magisch werk willen doen of hun eigen voorouders en het landschap om hen heen willen leren kennen.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , , , . Bookmark de permalink.