Yoeke Nagel voelt zich Interheksueel. Haar heidense wortels liggen bij de Reclaiming-traditie. Je kunt haar bereiken via www.yoekenagel.nl

2 responses to “Beter worden”

 1. Leendert

  Lieve Yoeke

  Ik ben maar een leek, maar voor mij is een heks een vrouw die buiten de haar toegewezen sociale rol is getreden, in het bijzonder sexegebonden conventies, en gewoon zich zelf is tegenover iedere ander, man of vrouw. Dat was in vroeger tijden met zijn starre rolpatronen een hele stap. Nogal wiedes dan dat de maatschappij vanouds negatief oordeelt over de heks. Wie conventies overschrijdt vormt een bedreiging voor de sociale orde. De mannelijk heks had daar veel minder last van, want jongens mogen nu eenmaal grenzen overschrijden, en werd dan ook tovenaar genoemd, wat veel minder veroordelend en bedreigend overkomt, eerder statusverhogend.

  Leendert

 2. Hannah

  Lieve Yoeke,
  Als eerste wil ik je zeggen dat je zo mooi verwoordt wat ik ook zo veel en vaak in mijn leven ervaar. Pijnlijke wake-up calls, of berichtgeving, van de goden genoeg..

  Nu over de heksen die worden afgeschilderd als gemeen.. Oef.. Ik vind dat niet altijd even leuk. Neem mijn zoontje van vijf. Die is bang voor dit soort heksen. Liever noem ik mezelf niet zo. Mede daardoor.

  Aan de andere kant zitten sprookjes natuurlijk vol verborgen symboliek. En is de heks iemand die iets in beweging zet met haar aanwezigheid en haar daden. Ze is de andere kan van het mooie meisje, of de schone prinses. Haar schaduwzijde of gids naar haar duistere onderbewuste.