Recensie: Heks in het groen

Heks in het groen. Over oerkracht en natuurmagie
Lunadea 

Ankh-Hermes
, 2021, 208 p. ISBN 9789020217575. € 22,50

Groen is goed voor ieder mens, ook voor heksen. “Dat zie je heel simpel al terug in het afnemen van ons stressniveau als we ons omringen met bomen en planten, als we buiten zijn. In de natuur komen we thuis.” De natuur is onze basis en wij zijn onderdeel van de natuur. De levenskracht van de natuur is een oerkracht die dus ook in ons zit. “Je bent een heks als je werkt met die energie [van de natuur] en er spirituele betekenis aan geeft, én jezelf daarbij een heks noemt. Je bent een groene heks als de natuur de grootste rol speelt in je magische werk.”

Lunadea geeft voorbeelden van magisch werk met de natuur, en geeft aanwijzingen om je te verbinden met de natuur. Ze beschrijft verbondenheid met de cycli ofwel natuurlijke ritmen, werken met de elementen, landschapsmagie, werken met tradities en volksgebruiken en andere vormen van natuurmagie.

Elk hoofdstuk begint met een persoonlijk verhaal over de ervaringen van Lunadea zelf met de natuur en inzichten die ze daardoor opdeed. Daarna geeft ze handige tips om zelf de verbinding aan te gaan met de natuur, oefeningen die die verbinding makkelijker maken, en zowel concrete suggesties als manieren om je eigen creativiteit te gebruiken. Tussen de tips geeft ze informatie over onderwerpen als animisme en meditatie, symboliek en energie.

De appendix bevat een uitgebreide woordenlijst en correspondenties voor de elementen. Maar neem vooral het advies ter harte om je te blijven verdiepen: “Hoe meer kennis je hebt opgedaan, hoe meer verbanden je kunt leggen en hoe meer betekenis je kunt leggen in je natuurmagie. Maar alles begint met het aanvoelen van de levenskracht en de wil om erover te leren.”

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags , , , . Bookmark de permalink.