Recensie: The Wicca Deck

The Wicca Deck
Sally Morningstar. Illustrated by Danuta Mayer.
Pack contains 42 divinatory cards and 64-page booklet.
Connections, 2014. ISBN 978-1-85906-380-4. € 15,04
www.connections-publishing.com 

Cover photo of the box with the deck

Bij toeval vond ik deze set van 42 kaarten, die al eens werd uitgegeven in 2001 als ‘The Wicca Pack’. Vanwege de naam van het deck wilde ik er wel eens mee kennis maken. Enigszins sceptisch, want wat zou deze set nog kunnen toevoegen aan de tarotdeks en andere kaartensets en divinatiemethoden die ik al in huis heb? Zou de interpretatie van Sally Morningstar mij kunnen helpen om inzicht te krijgen in problemen in mijn leven? Op het eerste gezicht leek dat van niet, omdat sommige kaarten wel heel andere symbolen vertonen dan ik associeer met de naam van de kaart. Ook zijn er kaarten bij met namen die ik in mijn wiccapad niet gebruik.

In de praktijk blijkt echter dat deze set ook voor mij goed werkt. Met de driekaarten-methode (plus ‘quintessens’) die ik met andere decks ook vaak gebruik, krijg ik ook bij deze set antwoorden die me op weg helpen, richtingaanwijzers. De symbolen zijn herkenbaar voor wie met wicca en andere magische tradities bekend is. Dat is een manier waarop het deck iets toevoegt aan de meeste andere kaartensets. De (korte) uitleg in het begeleidende boekje voegt echter nog veel toe. De nummering is bij dit deck niet van belang, maar fungeert alleen als manier om de kaarten makkelijker terug te vinden in het boekje. Dat geeft per kaart aan welke ‘vibratie’ en welke trefwoorden erbij horen, een beschrijving van het belangrijkste symbool en de algemene betekenis van de kaart, en een ‘high note’ en ‘low note’. Ergens op de schaal tussen die twee zal de kaart voor jou resoneren, in een meer spirituele of meer praktische richting.

Het boekje geeft nog opties voor diverse leggingen waarmee ik niet heb gewerkt, zoals de zespuntigester-legging en het gebruik van de mannelijke en vrouwelijke driehoek – en de relatie tussen beide – en de chakra-legging met zeven kaarten. Met de ‘kaart voor de dag’ en een ‘snelle legging’ met drie kaarten, kan ik prima uit de voeten met dit deck. Deze 42 kaarten vertegenwoordigen een voldoende breed spectrum aan symboliek waarmee je als heks inzicht kunt opdoen in de vragen waarmee je kunt worstelen.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Recensies met de tags , , , . Bookmark de permalink.