Recensie: Wat is hekserij?

Wat is hekserij? Een korte uitleg over wat hekserij inhoudt
Geschreven door Lunadea Ruthy Jankiewicz, met illustraties van Annemieke Bouwman
Uitgegeven door Lunadea, 2016, 58 p. € 9,95 plus porto

Voorkant van het boekje van Lunadea

Mooi vormgegeven boekje over hekserij als levenswijze, de kracht van de natuur en hoe je daar als heks mee kunt werken. “De handelingen en activiteiten die de heks uitvoert, maken hem/haar een heks: het uitvoeren van magie en rituelen, het vieren van de natuurveranderingen, helen, toekomst voorspellen. Heksen geven betekenis aan hun gevoel door handelen, dat maakt hekserij een kunde”, zegt Lunadea. De natuur speelt een belangrijke rol, maar religie lang niet voor iedere heks.
Lunadea gebruikt de term ’traditionele hekserij’ voor de manier waarop zij hekserij beleeft. Ze formuleert zorgvuldig waarom ze dat woord gebruikt en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen deze vorm van hekserij en wicca.

Er zijn hoofdstukken over de vier elementen, over magie en rituelen, jaarfeesten en de maan en over heksengroepen (covens, heksengroepen en sibbes). Het meest uitgebreide hoofdstuk gaat in op ‘heksenpraktijken’: meditatie, toekomst voorspellen, kruidenleer en heling, spirits en voorouders, amuletten en talismans en spiritualiteit. Down to earth, met aansprekende voorbeelden en goede adviezen. Over kruidenleer en heling: “Heksen kunnen veel, maar iedereen heeft grenzen aan zijn/haar kunnen. Weet waar die van jou eindigen en die van een ander beginnen.”

Al met al een sympathiek boekje dat de ondertitel waarmaakt.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Boeken met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Recensie: Wat is hekserij?

 1. herman en ria schreef:

  hello,

  heeft er iemand nog voor mij ter overname de gedrukte versies van de wiccan rede….zo ja dan mag u die mij opsturen-met uw kosten erbij…zo,n 5-10 bladen is genoeg voorlopig…
  alvast met dank,

  herman van den hooff
  leeuwarden
  ria415601@liv.nl

Reacties zijn gesloten.