Imbolc: creatieve stilte

Logo rubriek Wiccan Rede Online Magazine

Door Yoeke Nagel

Yoeke is Reclaimingheks en docente van magische technieken die het dagelijks leven lichter maken. Meer informatie: www.yoeke.com

“Je bedenkt waar je het over wilt hebben en wat je daar over zou kunnen zeggen. Vervolgens sla je je laptop dicht en je gaat iets anders doen. Liefst een paar dagen. Ik noem dat Creatieve Stilte.”

Dit fantastische advies kreeg ik van mijn leraar retoriek: Jan Vaessen. Sinds een tijdje volg ik met heel veel plezier een cursus bij hem. Voor de zwartkijkers onder ons: ja, het is een dominee, maar het is toch goed volk hoor.

Nou ja, dat blijkt wel uit zijn advies over het schrijven van een tekst. Hij schrijft preken. Ik schrijf meditaties om in een ritueel te kunnen gebruiken. Details.

Maar de essentie is hetzelfde: de bron van je woordenstroom ligt in de stilte.

Zoals in de natuur nu, rond Imbolc, alles weer heel voorzichtig in beweging komt, de eerste schopjes van nieuw leven voelbaar zijn in de buik van de Moeder, zo groeit elke zin, elk inzicht en elke daad in rust en stilte in ons.

Of, zoals Jan dat zegt: in de tijd dat je zomaar wat anders aan het doen bent krijg je misschien een plotselinge ingeving. Gebeurt er toevallig iets wat met jouw idee te maken lijkt te hebben. Kom je iemand tegen die je iets vertelt dat precies aansluit bij jouw onderwerp. Lees je bij de tandarts iets over een onderzoekje wat nou net het cijfermateriaal aanlevert dat je idee onderbouwing geeft… Creatieve stilte is de ruimte tussen kiem en ontkieming. Het is de draagtijd van een idee, een gedachte, waarin de kinderkamer als vanzelf behangen wordt.

Als Samhain en Litha op een dag vallen…

Wij, schrijvers, planners, doeners,  eisen vaak van onszelf dat we alles zelf kunnen. Hard nadenken. Focussen op je doel. Functioneel handelen. Dat soort technieken gebruiken we om iets te creëren, om vorm te geven aan een gedachte of een verlangen in te vullen. Daar word je vaak heel moe van en het resultaat is niet altijd zo geweldig. Eigenlijk is dat ook wel logisch.

Is de hele natuur niet een groot creatieproces? De creatie van nieuw leven. Transformatie van wat er al bestaat. Afsterven. Rusten. Opnieuw geboren worden. Ze doet dat toch maar allemaal. En dat nog wel in Haar Eigen tempo.

Het tempo van de seizoenen, waarbinnen voor alles tijd is.

En wij, heidenen, volgen die seizoenen weliswaar met onze rituelen en vieringen, maar zijn er soms opeens van overtuigd dat in ons eigen leven, in ons bedrijf, onze eigen praktijk of onze relatie, alles effe op een dinsdagmiddag gecreëerd zou moeten worden. Alsof er in ons persoonlijke leven maar een enkele ademteug zou moeten zitten tussen Samhain en Litha, tussen niet-zijn, pikkedonker, niet-weten, en alles-oogsten, stralende zon en alles begrijpen.

Ik moet toegeven dat ik heel wat dinsdagmiddagen heb doorgebracht in frustratie. Omdat het me op een of andere manier toch niet gelukt was om te creëren wat ik mezelf had voorgenomen te creëren.

Dit is de tijd van het jaar waarin ik, met de hulp van Jan Vaessen, beetje bij beetje begin te begrijpen dat het ook helemaal niet de bedoeling is om alles zelf te creëren in het razende tempo van de moderne mens.

Beschikbaar zijn voor de goden

Dit is de tijd van het wachten, de zwangerschap. Te vroeg geboren ideeën zijn vaak helaas niet levensvatbaar. En teksten of plannen die onder stevige tijdsdruk uit het hoofd gewrongen worden, zijn vaak saai. Te bedacht. Te geconstrueerd. Te theoretisch.

Het wonder gebeurt pas als er stilte overheen is gegaan. Niet alleen omdat je eigen gedachten in die creatieve stilte kunnen rijpen. Niet alleen omdat je met je onderwerp in je achterhoofd onverwachte aanvullingen op je kennis en inzichten zult krijgen in je dwaaltijd van creatieve stilte. Het is ook omdat je in creatieve stilte bewust of onbewust een signaal uitzendt naar de Goden, waarin je Ze uitdaagt om met je mee te spelen, om Toevalligheden je op je pad te strooien, om Hun ongebruikte Ideetjes via jou de wereld in te sturen. Je laat Ze weten dat je beschikbaar bent voor dit ene onderwerp. Vinden Ze keileuk. Hebben Ze schik van. Gaan Ze giechelen en met je meewerken. Het enige dat jij dan op zeker moment nog te doen staat is de tijd nemen om de boel even bij elkaar te harken.

De hele Creatieve Stilte heeft zich na een paar weken, soms slechts dagen, ongemerkt gevuld met informatie, gedachten, plezier, ervaringen, gesprekken en ontmoetingen, zodat het rustig opzwol tot een enorm ei van creatie – gegroeid uit de samensmelting van je eigen themakeuze, de vrijgevigheid van de goden en jouw bereidheid om beschikbaar te zijn voor creatie.

Effe tikken. Hopla. Tekst klaar.

Meer?

Wil je meer weten over het werk van Jan Vaessen? www.wajomer.nl

In de komende maanden kun je meedoen aan verschillende workshops met Yoeke Nagel, waarbij altijd een combinatie wordt gemaakt tussen magie, zelfinzicht en maatschappelijke activiteit. Op z’n Reclaimings. Kijk op de agenda voor o.a. workshops Magisch Schrijven en Tarot Systeem Opstellingen. www.yoeke.com

 

Over Yoeke

Yoeke Nagel voelt zich Interheksueel. Haar heidense wortels liggen bij de Reclaiming-traditie. Je kunt haar bereiken via www.yoekenagel.nl
Dit bericht is geplaatst in Artikelen, Columns met de tags , . Bookmark de permalink.