Hoe te beginnen met wicca?

Hé, dat wicca is echt wat ik zoek. Zo’n vrije religie waarin de natuur centraal staat, en dan ook nog iets met magie, dat sluit helemaal aan bij wat ik wil. Waar kan ik me aansluiten? Hoe kan ik er zelf mee van start gaan?

Op de vraag hoe je je erbij kunt aansluiten, kom ik later terug. Als je nu aanklopt bij een coven, zul je waarschijnlijk te horen krijgen: ‘kom later maar terug. Als je er wat meer vanaf weet en zelf al eens wat gedaan hebt. Als je een aantal boeken hebt gelezen en beter weet wat je zelf wilt.’ Je bent dus terug bij je tweede vraag: hoe kan ik er zelf mee beginnen?
Dan heb ik een paar vragen voor jou. Wat weet je eigenlijk van wicca, of wat denk je dat het is? Wat zijn je verwachtingen en bedoelingen ermee? Is het de religie die je aanspreekt of de magie? Zoek je een groep of bewandel je liever een solopad? En hoe kom je geïnteresseerd in wicca? Heb je de boeken van Cate Tiernan gelezen of een film of tv-serie gezien? Iets gelezen van Phyllis Curott of Susan Smit? Ik zie grote verschillen in het beeld dat nieuwkomers hebben van wicca. Het meest extreme voorbeeld is misschien wel de jongere die de vraag stelde hoe je vuurballen kunt maken. En er zijn ook verzoeken om ex-partners of docenten te betoveren. Dat doen we niet in wicca!

Wat heb ik nodig?
Stel dat je op termijn wel interesse hebt in aansluiting bij een coven, een inwijding, maar nu al zelf actief wilt worden. Dan kan je eerste vraag zijn: Wat heb ik nodig. Nou, eigenlijk helemaal niets. Je kunt het (voorlopig) prima af zonder een altaar, zonder een staf of athame, zonder een gewaad of wat voor attributen dan ook. Maar maak vooral gebruik van je verbeeldingskracht, van wat je misschien al in huis hebt en van wat de natuur je biedt. Gebruik je vinger om een cirkel om je heen te trekken. Een mooi glas uit je kast kan dienen als kelk op je altaar, en een tafeltje of boekenplank als altaar of seizoenstafel. Leg er symbolen op die voor jou betekenis hebben. Dingen die met het jaargetijde te maken hebben, of met de elementen, of voorwerpen die je met de Goden associeert. Je kunt deze voorwerpen ook gebruiken om over te mediteren. Bedenk wat – bijvoorbeeld – een steen of een veer betekent. In het algemeen en voor jou persoonlijk. Besteed er gerust een paar meditaties aan, en kijk hoever je komt met associëren. Bedenk bij welk element een bepaald symbool zou kunnen horen en waarom daarbij. Komt het voor in mythen of sprookjes en wat betekent het daar? Hoe zou je er in een ander jaargetijde over denken, of zou het in een ander landschap een andere betekenis hebben? (Als je geen wensen hebt om je ooit bij een coven aan te sluiten, ben je natuurlijk geheel vrij om je eigen pad te volgen, maar dit artikel is gericht op mensen die interesse hebben in wicca).

Rituelen
Waar kan ik de juiste tekst vinden voor een sabbat of esbat, is ook zo’n vraag die wel eens wordt gesteld op fora. Maar er is niet zoiets als een vaste tekst voor een bepaald maanfeest of jaarfeest. In het Book of Shadows van een traditie staan rituelen die bij die traditie horen. Als buitenstaander ga je je die natuurlijk niet toe-eigenen*. Je kunt je wel laten inspireren door wat je leest over bestaande wicca-rituelen, maar in de praktijk heb je niet zoveel aan een ritueel voor vijf hoofdpersonen om in je eentje uit te voeren. Schrijf je rituelen zelf, zodat ze precies bij jou passen, op het moment dat je ze uitvoert. Veel heksen passen hun rituelen aan bij de omstandigheden. Ze variëren op een bestaand ritueel of schrijven een nieuw ritueel. De vraag is wat jíj wilt vieren. Neem de tijd om stil te staan bij het seizoen, en wat dat voor jou betekent. Nu is de tijd van de oogstfeesten. Je hebt misschien niets ‘gezaaid’ tijdens een ritueel, maar je bent afgelopen jaar vast nieuwe dingen begonnen. Sta in je ritueel stil bij wat het je (tot nu toe) heeft opgeleverd. Of bedank voor de oogst van het land door brood of fruit mee te nemen in de cirkel, de Goden te bedanken voor hun gaven, en ervan te eten of te drinken. Je ritueel voor Midwinter kan bestaan uit een wandeling naar een plaats waar je de zon kunt zien opkomen, en die dan begroeten, als je wilt met een gracieuze buiging of een ander groetend gebaar. Je kunt er een cirkel bij trekken, je kunt er een gedicht of andere tekst bij uitspreken, maar net zo waardevol is om het gewoon te ondergaan, waar te nemen wat er gebeurt, stil te staan bij wat het voor je voorouders betekende. Wicca gaat om de beleving, meer nog dan om het doen. Kijk met verwondering om je heen. Leer de natuur in je omgeving kennen.

Magie?
Wicca is een religie en een inwijdingstraditie. Naast de religieuze kant is er ook de magie. Het is verstandig om hier voorlopig niet aan te beginnen. Zorg ervoor dat je eerst weet wat je doet, leer de basiswetten kennen, en laat je (later) begeleiden door iemand die er al ervaring mee heeft. Je kunt wel zelf van alles leren over magie, maar dat is vaak door de methode ‘door schade en schande wijzer worden’ en ‘zelf het wiel uitvinden’. Brand er je vingers niet aan! Leer eerst waar de ‘remmen’ zitten voordat je van start gaat. Vergelijk magie maar met autorijden of koken: dat gaat veiliger als je de belangrijkste basiskennis hebt, en als je voldoende weet, kun je zelf verder experimenteren. Religieuze rituelen kun je zonder problemen doen, zeker als je het precies zo eenvoudig of moeilijk maakt als je zelf aan kunt. Mijn tip is: bouw het langzaam op.

Kennismaking
Zoek je hulp bij je kennismaking met wicca, dan zijn er verschillende boeken die je als leidraad kunt gebruiken. Inleidende boeken over wicca om te lezen, of boeken die niet alleen kennis verstrekken, maar je ook vragen stellen. Marian Green en Raymond Buckland hebben dat soort boeken geschreven. Er zijn ook wel (online) ‘cursussen’ te vinden als je goed zoekt, maar vraag na wat anderen daarvan vinden, bijvoorbeeld op een heksenforum of in een heksencafé. Dat een (Engelstalige) cursus niet bekend is, wil niet per definitie zeggen dat die slecht is. En omdat niet iedereen hetzelfde zoekt, past niet iedere cursus – of groep – bij iedereen. Gebruik je gezonde verstand, en je intuïtie, bij het afwegen of een cursus, opleiding of groep bij je past. Zie ook de tips van Merlin onder ‘Second opinion‘ op de Silver Circle-site.
Heksenfora op internet zijn een mogelijkheid om kennis te maken met mensen die al langer bezig zijn op hetzelfde pad, of een vergelijkbaar pad. Sommige fora organiseren ook bijeenkomsten voor de leden. Wil je persoonlijk contact, dan kun je ook naar een heksencafé. Meld je aan bij de contactpersoon, die kan je vertellen waar en wanneer het gehouden wordt. En neem gerust een vriend(in) of familielid mee als je er voor het eerst heen gaat. Weet je al zeker dat je verder wilt met wicca, dan kunnen de bezoekers en zeker de organisatoren je verwijzen naar mensen waar je terecht zou kunnen. Of kijk elders op Wiccan Rede Online naar Arachne’s Web voor adressen.

Een laatste tip
Wees kritisch op wat je leest over wicca: er staat een hoop onzin op internet die beginners van elkaar overschrijven. Kijk achterin boeken die je tegenkomt naar de literatuurlijst. Lees de boeken die iedere schrijver aanbeveelt: die zijn blijkbaar belangrijk en bevatten waarschijnlijk betrouwbaarder informatie dan veel websites. Die boeken kun je vinden in de openbare bibliotheek (je kunt ze ook opvragen uit andere bibliotheken) of in tweedehands-boekwinkels, ook op internet.
Veel plezier met je eerste stappen op het wicca-pad, en misschien tot ziens!

* Doreen Valiente in het Liber Umbrarum in Witchcraft for Tomorrow en Raymond Buckland in Seax Wicca hebben teksten geschreven voor mensen die met wicca aan de slag willen, maar geen (integere) coven kunnen vinden. Die zou je wel kunnen gebruiken.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Hoe te beginnen met wicca?

 1. Odin schreef:

  Hoi,

  Hoe te begingen,hangt eigenlijk van je zelf af.
  Van waar ben je ergens?
  Wil je bij een coven horen? of liever solitair.

  MVG

  Odin

Reacties zijn gesloten.