Recensie: Wind – Maja Kooistra

Wind
Maja Kooistra

A3Boeken
ISBN 978 94 91557583. € 32,50

De wind komt voorbij in een zachte bries of woedende storm. De wind neemt geur en geluid mee van ver en dichtbij. Draagt wolken vol regen, die het land vruchtbaar maakt, rivieren laat stromen en dorst lest. Voert hagel en sneeuw aan, die het land teisteren. Brengt warmte en koude, die al het leven alert laten zijn, voeden, uitdagen en kunnen verslaan. De wind is het krachtigste transportmedium op aarde. Hij verplaatst niet alleen zand, löss en enorme wolken vulkanische as, maar laat ook daken, muren, schepen, brugdelen en bomen door de lucht vliegen als hij die op zijn verwoestende pad tegenkomt. De wind genereert de hoogste, vernietigende golven, maar draagt ook microscopisch fijn stuifmeel en zaden van planten naar elders, waar ze kunnen opbloeien. Vogels, vleermuizen, vlinders en vele andere insecten liften al dan niet actief mee op de wind.
Wind is ook adem, manifestatie van leven, die geestkracht en bezieling doet ontwaken. Hij regelt de samenstelling van de atmosfeer. De zuurstof die wij eruit opnemen vormt de brandstof voor al onze levensprocessen, vanaf onze eerste ademteug tot de laatste. Zonder gaan wij binnen enkele minuten dood. Ook ons bewustzijn wordt erdoor gevoed, of we die nu geest, bezieling, chi of prana noemen. De wind verbindt ons met zichtbare en onzichtbare krachten binnen en buiten ons. Wind speelt geen bijrol, maar is van levensbelang.

Recensie: Serotia Vors

Ervaar het element Wind in al zijn vormen!

Het boek Wind begint vooral met allerlei wetenswaardigheden, hier herken je wetenschapper in Maja, de bodemdeskundige en de geograaf. Ze legt op een begrijpelijke manier uit hoe het nu zit met al die lage en hoge drukgebieden, en al die termen die ik normaal eerlijk gezegd voorbij laat gaan.

Nou zit ik als heks niet echt te wachten op een boek vol wetenschappen over de wind, dus wat maakte dit boek dan interessant voor mij?

Wel, allereerst de prachtige foto’s van wolken, luchten en landschappen: die zijn adembenemend om te zien. Ik maak zelf ook graag foto’s van de verschillende luchten. Als element ‘Lucht’ kan ik mezelf uiteraard wel vinden in al haar wetenschappen.

De invloed van Wind en Lucht op het weer; de regen, sneeuw, onweer en hagel vallen ook door die lucht en beïnvloeden ons bestaan; de natuur om ons heen. Ze kunnen ook heel veel schade toebrengen, denk maar eens aan de stormen en tornado’s, de natuurrampen.

Lucht en adem zijn belangrijk, ons leven begint bij de eerste ademteug en eindigt bij het uitblazen van de laatste.
Na alle wetenschappen draait het boek langzaam een spirituele kant op. Ze vertelt over verschillende Goden en pantheons, hoe weergoden heersten en vereerd werden.

Welke rol deze windgoden speelden. Ik lees over het verhaal van Sleipnir, het achtbenige paard van Donar, waarbij de acht benen refereren aan de acht windstreken.

Leuk om te lezen over mythologie, folklore en geschiedenis, alles wat samenhangt met de Wind en de Lucht. Al die verhalen maken het lezen erg interessant, omdat ze wat toevoegen aan mijn beeld en informatie over het element ‘Lucht’.

Ook geur als onderdeel van de wind speelt een belangrijke rol, de wind als drager van geuren, dat wat noodzakelijk is bij bestuiving van zaden, zowel de geur als het verplaatsen ervan. Het aantrekken van vogels en insecten, zonder wind geen verspreiding.

Maar ga ook eens stil zitten luisteren naar de wind, naar het geluid wat het voortbrengt… wat hoor je? Hoor je de wind zelf, of de dingen die in beweging gebracht worden door de wind?

Kortom het is een boek vol met weetjes over de wind en lucht, het laat je je verdiepen in de lucht, het geeft je informatie om te begrijpen, ik ben er weer op een andere manier tegenaan gaan kijken. Als wetenschapper en geograaf neemt Maja je mee op haar weg door de wind, en laat ze je ook de kanten zien van de sjamaan en druïde in zich, en vooral die laatste aspecten in haar reis door de wind trekken mij enorm aan.

Het is een interessant boek geworden, en mede door de persoonlijke stukjes tussendoor een erg prettig boek om te lezen.

Het was een mooie reis waar ze mij op heeft meegenomen, zowel in woord als in afbeeldingen.

Over Serotia

Jarenlang medewerker geweest van Wiccan Rede, zowel het tijdschrift als de on-line versie, en na een pauze van een paar jaar terug om de adressen en aanverwante info weer onder haar hoede te nemen. Zij heeft het pad der hekserij en wicca op verschillende manieren bewandeld. In Brabant was ze 15 jaar lang gastvrouw van HC Mierlo en ze woont sinds 2017 in Noord-Limburg.
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Recensies met de tags , , , . Bookmark de permalink.