Saksische tradities : een mozaïek van het Germaans religieus cultureel erfgoed in Nedersaksisch en Angelsaksich gebied
D.F.G.A. Ten Holt
Uitgeverij Van de Berg, 2011. 268 p. ISBN 978-90-5512-358-2
€ 29,95, www.uitgeverijvandeberg.nl en www.streekboeken.nl
Dominick ten Holt maakte een complete studie over Saksische tradities en cultuurelementen. Bij de samenstelling van het boek werd hij geholpen door zijn broer Jan ten Holt, die ook enkele hoofdstukken schreef. Het Saksische gebied strekt zich uit van Twente en de Achterhoek, via een groot deel van Noord-Duitsland tot in Denemarken, en van het Isle of Wight tot in Schotland in het Verenigd Koninkrijk. Het voorwoord is van Dolores Ashcroft-Nowicki, van wie ook de kennis afkomstig is in het hoofdstuk over ‘The Folk’.
Tot de besproken onderwerpen horen de volksgebruiken rond Joel, Ostara en de zomeroogstfeesten; Saksische goden en godinnen; oud Saksisch volksgeloof in sagen; Saksische tradities in de Harz, in Oost-Anglië en Veluwse raakvlakken met de Saksische cultuur; runen, gildetekens en ‘stiepeltekens’ op boerderijen en wat Engelse en Nedersaksische volkeren met elkaar delen. Met name de wijze waarop het dorp draait en de ‘noaberplichten’ en ‘de factor van de Angelsaksische vruchtbaarheidscultus met de rol van het vrouwelijk element daarin bij de beleving van het geloof’ spraken mij erg aan. Evenals trouwens de kijk op de heerser die wij kennen als Karel de Grote en het verzet tegen hem en de hoofdstukken over de Harz en over Tyr en Tanfana (dat laatste hoofdstuk werd als artikel al gepubliceerd in Wiccan Rede in 1996).
‘Mozaïek’ is een goede benaming van het boek: het bestaat weliswaar uit losse hoofdstukken over allerlei onderwerpen, maar bij elkaar vormen ze een geheel dat méér is. En er zijn ook edities in het Engels en Duits, dus iedereen die in Saksisch gebied leeft, kan er kennis van nemen.