Redactioneel – Imbolc 2025

Bepaal zelf de spelregels

Nu de politieke wind uit een andere richting komt, is de neiging groot om daar veel aandacht aan te besteden. Bij mij dan, anderen zijn al van zichzelf verstandiger. Je kunt erop wijzen dat die ene president het allemaal verkeerd doet, en er zijn ook genoeg redenen om kritiek te hebben. Maar zoals Yoeke zegt in haar column in dit Imbolc-nummer: waar je aandacht aan geeft, groeit. En een ander risico is dat je de wereld op dezelfde manier als die andersdenkenden gaat indelen in twee groepen: wij, en de anderen. Het idee dat de wereld is op te delen in goed en kwaad, in ‘de goeden’ en ‘de slechteriken’, komt voor in allerlei verhalen, in sprookjes en in films, zowel westerns als science fiction. Maar niet in de werkelijkheid, want die is altijd genuanceerder. Zoals goede westerns en goede SF-films ook aantonen.

Laten we vooral niet meegaan in dat binaire denken, met maar twee opties. Want er is niet alleen altijd een derde optie, maar er zijn meerdere denksystemen mogelijk. En wij – heksen en Pagans – gaan niet uit van een lineair wereldbeeld maar van een cyclisch wereldbeeld: circulair of in spiraalvorm. We hebben het er al vaker over gehad. Laten we dus uitgaan van onze eigen denkbeelden, eigen normen en waarden, en een praktische vertaling daarvan. En ons niet de spelregels laten opleggen door de pesters. Als zij vals gaan spelen, spelen we hun spel niet meer mee.

Ik zie nogal wat mensen die van Twitter/X en Facebook vertrekken, naar omgevingen waar het prettiger toeven is, en waar de regels niet ineens door de eindbaas worden veranderd. En net zo kun je ook stoppen met bestellen bij die Amerikaanse boek- (enzovoorts) winkel waar het personeel weinig betaald krijgt, niet altijd naar de wc mag en niet bepaald wordt aangemoedigd om lid te zijn van een vakbond of er een op te richten (maar de hoogste baas tot de rijkste en invloedrijkste personen van de wereld behoort). Als klant heb je óók invloed. Jij in je eentje meer dan je denkt, omdat je niet de enige bent.

Dit ongeveer had ik in gedachten als redactioneel, toen ik in de VPRO-gids een artikel las onder de titel ‘Klein verzet tegen grote graaiers’ (online heet het net anders).

Met de documentaire Breaking Social wil de Zweedse regisseur Fredrik Gertten meegeven dat grondige maatschappelijke verandering wel degelijk mogelijk is, hoe donker het gesternte ook is. Gertten blijft hoopvol, ook als resultaten op korte termijn uitblijven: ‘Onwrikbaar geloof in verandering is op zichzelf al een daad van verzet.’

Het sociaal contract schrijft voor dat we ons allemaal houden aan de basale regels van de maatschappij: de wet naleven, belasting betalen, als het even kan vriendelijk zijn voor elkaar, enzovoorts. Maar de meest succesvolle mensen ter wereld hebben lak aan die regels en spelen hun eigen spel, zo laat de Zweedse regisseur Fredrik Gertten zien in Breaking Social.

Grappig toch, hoe je ineens overal vergelijkbare ideeën ziet opduiken. Synchroniciteit, of ‘de tijd is rijp’. Dat gebeurt ook in het klein, als je ziet dat meer artikelen in hetzelfde nummer verwijzen naar dezelfde personen of boeken. Zoek de overeenkomsten!

Het is natuurlijk niet geheel toevallig dat artikelen in dit nummer passen bij het thema ‘Theorie en praktijk’, bij ‘magisch werk als moreel en praktisch vraagstuk’. Maar deze keer zie ik heel wat meer overeenkomsten dan bij andere themanummers*.
Dat belooft wat voor de Beltane-editie waar het thema mens en natuur is. Wat voor invloed heeft de mens op de natuur, hoe wordt de mens beïnvloed door de natuur, en natuurlijk: de mens als onderdeel van de natuur en de natuur van de mens. Mens en natuurreligie. En een vraag die wel eens gesteld wordt: bestaat er wel natuur als er geen mens is om die natuur waar te nemen? En misschien heb je zelf nog een andere invalshoek.

Wil je zelf ook schrijven voor Wiccan Rede?
Lees dan eerst de richtlijnen: Schrijven voor Wiccan Rede Online?

Jubileum!

Silver Circle en Wiccan Rede (Online) vieren weer een jubileum: we bestaan 45 jaar. Daarmee is Wiccan Rede een van de langst bestaande tijdschriften op het gebied van wicca, ter wereld! Alleen Quest bestaat langer onder dezelfde naam als waarmee het blad (en de organisatie) werd opgericht, in 1970 door Marian Green, maar dat gaat over magie, hekserij en praktisch occultisme, niet speciaal over wicca.

Pagan Dawn is een kwartaalblad met artikelen, recensies en onderzoek naar polytheïsme, pantheïsme, cultuurgeschiedenis en natuurgebaseerde spiritualiteit, uitgegeven door de Pagan Federation in het Verenigd Koninkrijk. Die organisatie werd opgericht in 1971 en gaf vanaf dat moment het blad The Wiccan uit, dat al was gestart in 1968. In 1994 werd de naam van het blad gewijzigd om beter te passen bij het groeiende aantal leden van de Pagan Federation die niet tot wicca behoorden. Die titel, Pagan Dawn, is dus jonger dan Wiccan Rede, dat vanaf de eerste informatiebladen in 1979 dezelfde naam heeft behouden, al is dat aangevuld met ‘Online’ sinds het blad niet langer op papier (tot en met Lammas 2010) wordt uitgegeven maar digitaal (vanaf Winter 2010/2011).
Toen Wiccan Rede begon met het eerste echte nummer in het voorjaar van 1980, bestonden er meer wicca-tijdschriften, in het Engelse taalgebied. We hadden een aardige lijst met ruil-abonnementen. Maar The Cauldron verscheen tussen 1976 en 2015 en Circle Network News van 1978 tot 2015. Helaas nu niet meer. Maar wij nog steeds wel (en er zijn nog een aantal oude nummers beschikbaar. Neem contact met ons op als je daar belangstelling hebt). Dit nummer, Imbolc 2025, onze 179e editie, is goed gevuld met artikelen in het Nederlands en Engels en met recensies en andere typen artikelen, waaronder weer een keer een interview.

* Flierefluiter vertelt dat hij door het werken met magie, healing en divinatie, steeds beter op zijn Weg afgestemd raakt. De kern van Tim’s ervaring met hekserij is een directe en persoonlijke ontmoeting van de psychische werkelijkheid. Gerry vraagt zich af hoe serieus sommige heksen hun magie nemen. In sjamanistische culturen ging magie niet om persoonlijke groei, maar om tastbaar resultaat.
Yoeke meent dat heksen hun verantwoordelijkheid niet ontlopen in barre tijden. Nu we gezamenlijk aan het ziekbed van de wereld staan voelt het ook beter om wel iets te doen.
Medeia vraagt zich af wat de chaostheorie betekent voor de heksenpraktijk, en in het bijzonder voor magie met betrekking tot het weer. Cora gebruikt de formulering ‘… dat ze mogen krijgen wat ze nodig hebben’. H.·. Ourobóros beschrijft hoe we opnieuw de essentiële eenheid tussen het lokale en het universele bevestigen, in het besef dat elke symbolische actie die we uitvoeren een weerspiegeling heeft in de grotere cycli van de kosmos.

Zie voor deze en andere artikelen de inhoudsopgave.

Kom je naar onze jubileumbijeenkomst?

Happy Imbolc!
Jana.