Bosbeelden om zelf een sprookje of pathworking te maken

1. Bomen en beek

Onlangs was ik in een landschap dat mij heel sprookjesachtig voorkwam. Een vochtig bos, in een rotsachtige omgeving. Ik heb er foto’s van gemaakt die bij mij verhalen opriepen. Misschien bij jou ook?

Onlangs was ik in een type landschap dat ik van huis uit niet gewend ben. Een vochtig bos, in een rotsachtige omgeving. Het was ook recent erg nat geweest, dus de beek, of het riviertje, stroomde snel en had zelfs wat watervalletjes. En niet alleen dicht naast de stroom stonden vochtminnende planten. Diverse varens stonden ook aan de andere kant van het pad tegen de helling. Het gaf mij de indruk dat ik in een regenwoud was. Niet een tropisch regenwoud, maar in het gematigd klimaat kan een bos net zo goed dichtbegroeid en vochtig zijn. Een gematigd regenwoud dus. Ik wist dat de bewoonde wereld niet ver was, maar het bos riep allerlei verhalen bij me op. Ik heb er nogal wat foto’s gemaakt, met het idee dat het materiaal geschikt was voor sprookjes en voor pathworkings. Precies voor dat doel bied ik de foto’s nu aan de lezer aan. Maak je eigen verhaal, op basis van deze beelden. Laat je fantasie stromen en kies uit deze fotoselectie afbeeldingen die in jouw verhaal passen. Ik geef ze weer in een paar categorieën: het water, rotsen, bomen, planten, en pas op het laatst een paar foto’s die wijzen op menselijke activiteit in de omgeving.

De stroom

2. Snelstromende beek of riviertje

3. Stroomversnelling / watervalletje

Rotsen

4. Rots

5. Rots

6. Rots met planten, landscape

7. Rots met planten, rechtop

8. Stenen bij stroom

9. Drogere rots omhoog

Planten

10. Varens en andere planten aan de waterkant

11. Tongvarens en mos

12. Varenbos op de hogere helling

Bomen

13. Beukenpad omhoog

14. ‘Trap’ van boomwortels, omhoog

15. Verstrengelde bomen

16. Natte boomstam

17. Een wortelwoud op de helling

18. Ademwortels van een beuk?

Een verschijnsel dat zich vooral voordoet bij moerascipressen, is de vorming van ‘ademwortels’. Moerascipressen staan vaak langdurig met de voeten in het water en gebruiken deze ‘pneumatoforen’, om de boom van lucht te voorzien in natte en daarom zuurstofarme grond (denkt men).
Beuken staan doorgaans op veel drogere plekken, maar deze beuk lijkt zich te hebben aangepast aan water dat misschien met enige regelmaat over de wortels stroomt. Of het is wortelopslag, een manier van planten om klonen van zichzelf te kweken, ofwel ‘vegetatieve reproductie’, een alternatief voor zaadvorming. …

19. Ademwortels van een beuk?

Maar het kunnen natuurlijk ook kabouterhuisjes zijn.

20. Kale toppen

21. Een ‘heksenbezem’?

22. Een boomstam, uitgehold tot buis

Wat kan er allemaal door deze buis heen?

Menselijke activiteit

23. Pad en brug

24. Brug en stroom

25. Watermolen.

En als de inspiratie gaat stromen bij jou, lezer, hoor ik graag wat je ervan gemaakt hebt! Om hier te delen met andere lezers, of in een privébericht.

Over Jana

Wicca is mijn religie, achteraf gezien is dat altijd al zo geweest. Ik heb het geluk gehad mensen te leren kennen waarmee het goed klikte. In 1984 hebben zij me ingewijd in een Gardnerian coven. Anders was ik alleen verder gegaan. Mijn ideeën over de rol van man en vrouw komen in wicca terug. Zo ook mijn ideeën over het belang van natuur en milieu: ik vier de jaarfeesten en eet de groenten van het seizoen. En de Wiccan Rede ('Doe wat je wilt, mits het niemand schaadt') was al mijn lijfspreuk voor ik wicca leerde kennen.
Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.